Narkogangsteren El Chapo for retten i New York

Nyheder

D. 13. november begyndte retssagen mod narkobaronen Joaquín Guzmán Loera, bedre kendt som El Chapo, i New York. El Chapo er på anklagebænken for at have dræbt op imod 3000 mennesker og for at have tjent op til 70 milliarder på narkosmugling.

El Chapo er nok verdens mest berygtede narkogangster, og har været mangeårig leder af Sinaloa-kartellet, der rygtes til at være det mest voldelige og magtfulde i verden. Det amerikanske politi tager derfor heller ingen chancer, og har taget ekstra sikkerhedsforanstaltninger i brug f.eks. lukkes Brooklyn Bridge to gange dagligt når El Chapo fragtes til og fra retssalen.

Men det er ikke for ingenting at politiet er forsigtige, det er nemlig lykkes El Chapo at flygte fra topsikrede fængsler to gange før – i 2001 siges det, at han flygtede ved at gemme sig i bunden af en vasketøjskurv.

Da Columbia i begyndelsen af det nye årtusind ændrede på lovgivningen for udlevering af kriminelle, der betød, at de colombianske narkobaroner kunne udleveres og retsforfølges i USA, opgav de colombianske narkosmuglere det amerikanske marked. Det gav El Chapo en mulighed for at fylde et tomrum, og fik hans formue til at vokse ekstremt. Det er estimeret at El Chapo har tjent 70 milliarder kroner på narko, hvilket har placerede ham på Forbes liste over verdens rigeste.

Efter at have været på flugt i 13 år blev El Chapo i 2014 fængslet igen. Det varede dog ikke længe før "flugt-kongen' igen var ude på den anden side - denne gang flygtede han gennem en 1,5 kilometer lang tunnel ud til en ventende motorcykel.

Men i 2016 klappede fælden endelig for El Chapo, han blev fanget og overført til et amerikansk fængsel, hvor han altså nu er for retten for sine forbrydelser.

Men hvordan lykkedes det politiet at fange en mand, der havde flere hundrede tungt bevæbnede bodyguards? 

Få hele den spændende historie om hvordan det lykkedes det mexicanske politi at fange El Chapo i JAGTEN PÅ EL CHAPO - en førstehåndsfortælling fra politibetjenten Andrew Hogan, der også involverer den amerikanske skuespiller og filminstruktør Sean Penn.