Harlequin 40 år i Norden

Pressemeddelelse

I 2019 er det 40 år siden det amerikanske forlag Harlequin etablerede sig i Norden. Første oversatte titel hed Elfenbenskäppen og var skrevet af Janet Dailey - den udkom i 1979, og indgik i den stadigt største Harlequin-serie, Julia. Med den første Harlequin udgivelse blev en ny og stærkt voksende genre etableret på det danske marked, kærlighedsromaner, eller som det også kaldes i dag: romance

Lanceringen af de første Harlequin-titler blev en enorm salgssucces, og snart blev litteratur skrevet af kvinder en konkurrent til de traditionelle forlagsudgivelser. Det anslås, at der bliver solgt en Harlequin-bog et eller andet sted på kloden hvert fjerde sekund!

Harlequins historie

Forlaget Harlequin startede i 1949 i Canada og begyndte at udgive romantiske bøger i samarbejde med den engelske forlægger Mill & Boon. I England var udgivelsen af romantisk litteratur allerede begyndt i 1908, og bøgerne, der primært var rettet mod et kvindeligt publikum, var allerede meget populære. Harlequin voksede hurtigt i 1950’erne og begyndte derefter at etablere sig internationalt. I 1971 sluttede Mill & Boon sig til Harlequin Enterprises LTD, og med et fokus på masseproduktion og markedsføring tog salget af romantiske bøger fart. Da bøgerne blev solgt via stormagasiner og kiosker i stedet for de traditionelle salgskanaler for bøger, steg tilgængeligheden af forlagets bøger, og udbredelsen blev maksimeret.

Forlaget voksede i løbet af 1980erne og 90erne og snart fandtes Harlequin i over 100 lande og på over 30 sprog. I 2014 blev Harlequin købt af det amerikanske forlag HarperCollins Publishers og er nu en del af verdens næststørste bogudgiver.

Da Harlequin udgav sine første boger, så bogmarkedet helt anderledes ud end i dag. Det der adskilte Harlequin, eller Harlekin som det hed dengang, fra andre udgivere, var at de udsendte paperbacks til en lav pris, der blev solgt, der hvor kvinder befandt sig til hverdag - i supermarkeder, på togstationer og i kiosker i byen. Harlequin har fra begyndelsen været en stor succes, og salget er gået opad siden da.


Hvad kendetegner en ægte Harlequin-bog?

Hvert år skriver tusindvis af Harlequin-forfattere romantiske historier, som i sidste ende bliver redigeret, oversat og solgt af Harlequin-kontorer verden over. De fleste bøger er skrevet for at passe ind i serier og har derfor forskellige temaer: romantik på hospitalet, kærlighed i et historisk miljø, traditionel romantik og varmere kærlighedshistorier. Harlequin-forfatterne er dramaturgisk dygtige og kan løbende skabe nye historier.

Bøgerne har normalt et fast sidetal, og skal inden for rammerne kunne levere alt, hvad en Harlequin-læser ønsker: en stormrig forelskelse, intriger, spænding, humor, stærke kvindelige hovedpersoner, lidt glitter og glamour og endelig det vigtigste af alt: en lykkelig slutning. I en ægte Harlequin-bog står kærlighedshistorien altid i centrum, men derudover er miljøer, karakterer og følelser meget forskellige bøgerne imellem. Uanset hvor mange Harlequin-bøger du læser, kan du altid finde noget fængslende og nyt i den næste!

En af de største Harlequin-forfattere gennem tiden er Nora Roberts. Hun skrev for forlaget i mange år og er i dag en af verdens mest solgte forfattere. Hun og andre Harlequin-forfattere har spillet en enorm rolle i at gøre litteratur tilgængelig for alle og gøre romance til en af verdens bedst sælgende litterære genrer i dag.

Harlequin i dag

Siden begyndelsen er der blevet lanceret mange Harlequin-temaer, men i Danmark i dag udgives: Julia (lægeromaner), Historisk, Passion og Den Eneste Ene. Hovedsalget foregår i butikker og online, men mange vælger også at abonnere på deres yndlingsserier og får dem leveret komfortabelt hjemme i postkassen, måneden før de udgives til andre læsere. Harlequins nordiske hovedkvarter ligger i Stockholm, og i dag udgives der hvert år 1.100 titler i Sverige, Norge, Finland og Danmark.

TIDSLINJE

1908 Forlaget Mills & Boon begynder at udgive romantisk litteratur i England.

1949 Forlaget Harlequin grundlægges i Canada, og samarbejdet med Mills & Boon indledes.

1971 Mills & Boon slutter sig til Harlequin Enterprises Ltd. Man satser nu stort på at masseproducere og markedsføre romantiske bøger.

1979 Forlaget Harlequin etableres i Norden, og den første titel udgives i Sverige. En stor del af fremgangen er at man satser på salg udenfor de traditionelle boghandlere for at gøre litteraturen tilgængelige for flere.

2014 HarperCollins Publishers køber Harlequin. Sammen bliver de verdens i dag næststørste bogforlag med udgivelser i over 100 lande på over 30 sprog.

2015 Forlaget Harlequin ændrer navn til HarperCollins Nordic AB. Forlagsnavnet Harlequin lever videre, og forlaget udgiver i dag flere bøger end nogensinde. 

Relaterede billeder